Wat je moet weten bij een ATV kopen

DAKKAPEL
De dakkapel specialist van Nederland
januari 17, 2019
Welke Vespa Sprint custom kopen?
januari 10, 2020
Show all

Wat je moet weten bij een ATV kopen

atv-kopen

 Zoek je naar een manier om te rijden op de weg en wil je eens iets heel anders? Of heb je een heel praktische reden om op een quad te rijden? Je kunt bij Fastfuriousscooters.nl een ATV kopen met vier wielen in uiteenlopende soorten en maten. Op deze pagina leggen we uit wat de mogelijkheden zijn, en waar je zeker op moet letten voor je een keuze maakt.

Wat is een ATV?

Een All Terrain Vehicle of een quad is een gemotoriseerd voertuig op vier wielen. Toch wordt het voor de Nederlandse wet gezien als een gemotoriseerde driewieler. Het voertuig mag maximaal 400 kilo wegen, wanneer het bestemd is voor vervoer van goederen is het maximale gewicht op 550 kilo gesteld. Je bent verplicht om een helm te dragen, tenzij de quad voorzien is van veiligheidsgordels.

Om overal mee te rijden

Het zal je niet verbazen dat ATV’s vaak gebruikt worden om buiten de gebaande paden mee te rijden. Het zijn niet voor niets voertuigen voor gebruik op alle terreinen. Veel uitvoeringen hebben dan ook een vierwielaandrijving. Dat biedt niet alleen veel power, het is ook reuze handig wanneer je uit een kuil wilt rijden met één wiel dat recht omhoog steekt. Met name in de landbouw kom je steeds vaker quads tegen. Tractoren zijn niet altijd de meest voor de hand liggende keuze. Er zijn veel redenen om een ATV te kopen voor gebruik op de boerderij.

Moet je een kenteken aanvragen?

Wanneer je gaat rijden op de openbare weg zul je inderdaad een kenteken moeten aanvragen. Let dan goed op de motorinhoud, want hoe hoger het aantal cc hoe hoger het bedrag voor kentekenregistratie wordt. Daar heb je geen last van wanneer je altijd op eigen terrein rijdt, zoals op een boerderij. Dan is een kenteken niet verplicht. Wanneer je een ATV gaat kopen waarvan je zeker weet dat deze niet op de openbare weg gebruikt gaat worden hoef je geen kenteken te registreren. Dat kan je flink wat geld besparen. Ga niet zonder kenteken de baan op, dat kan je duur komen te staan wanneer je een boete krijgt. Als het een utility voertuig betreft dat geregistreerd is op naam van een landbouwbedrijf is rijden op de openbare weg toegestaan.

Voor sport of voor landbouw

Net zoals er sierlijke paarden zijn die een zeer elegante uitstraling hebben, zijn er ook knollen die vooral sterk zijn en enorme lasten kunnen dragen of trekken. Dat geldt ook voor deze vierwielers met paardenkrachten, er zijn sportieve modellen en zwaargewichten die je voor diverse werkzaamheden kunt inzetten. Kies voor het juiste type dat aansluit op het gebruik, anders kun je de quad onnodig beschadigen. Met achterwielophanging functioneren de achterwielen los van elkaar, bij sportmodellen is er een rigide achteras wat beter is om mee te manoeuvreren en slippen.

Type motor

Wanneer je een ATV koopt tot 50cc gelden er andere regels dan voor de zwaardere modellen. Er zijn ook elektrische aangedreven quads die off-road heel goed presteren en minder geluid maken, wat in landelijke gebieden een voordeel kan zijn. De mini-quads voor kinderen en (kleine) volwassenen worden ook vaak voorzien van een elektromotor. Dan hoef je niet te tanken, die kun je thuis aansluiten op het stopcontact.

Rijden op de openbare weg

Wanneer de ATV een kenteken heeft mag je ermee op de openbare weg rijden. Als de maximum snelheid op 50 km/u of sneller ligt mag je op de autoweg rijden, bij een snelheid van 60 km/u of sneller is rijden op de snelweg ook toegestaan. Zorg altijd voor een helm, draag gordels of beide voor optimale veiligheid.

Wil je een ATV kopen? Kijk dan in de Facebook van Fastfuriousscooters.nl voor alle mogelijkheden.

Comments are closed.